Ik moet eerlijk toegeven dat ik de beurzen op dit moment een stuk lager verwachtte dan waar de AEX en andere Europese indices staan. Mijn negatieve visie is wel voor een aardig deel uitgekomen op de Amerikaanse indices waar we een daling van 10 procent en meer hebben gezien en waar deze daling op een hele geordende manier plaatsvond, dat wil zeggen een manier waarop men als actieve belegger goed op kon inspelen.

De Europese indices lijken zich daarentegen volledig te onttrekken aan de verwachtte daling van de koersen. Terwijl de VS een flinke correctie heeft ondergaan blijven AEX&Co. per saldo in een neutrale ’trading range’ bewegen. Pogingen om neerwaarts uit te breken lijken even succesvol, maar mislukken daarna weer. In eerdere commentaren gaf ik aan dat we voor de AEX een duidelijke uitbraak onder 320 (of boven 340) nodig hebben. Twee weken geleden voegde ik daaraan toe dat ik niet verwachtte dat de AEX substantieel onder 320 zou breken (hooguit intraday), maar rond dat niveau een dagcyclusbodem ging neerzetten. Vervolgens kon de index tot rond 330 stijgen en daar moesten we dan kijken of er een lagere top werd gezet.

Grafiek 1: AEX-index op dagbasis met indicatoren

De dagcyclusbodem werd inderdaad netjes op tijd gezet en de 320 steun werd maar heel even intraday gebroken. Ook zagen we een stijging van de koers tot 330 …en hoger. Van een lagere top is dus geen sprake en ik heb ook geen kans gezien om ergens short te gaan. Immers, er was geen ‘bearish’ omkeerdag en dus geen signaal. Zoals ik al vaker aangeef, elke visie moet ondersteund worden door een signaal van de markt. Wie enkel op visie handelt neemt teveel risico. Door te wachten op een signaal dat de visie bevestigt wordt de kans op succes flink vergroot. Tezamen met consistentie en discipline legt dat de basis voor winstgevend actief beleggen en traden.

Blijkbaar zijn de markten nog niet van plan mijn negatieve visie te volgen. Dat kan twee dingen betekenen. Of mijn analyse is volstrekt onjuist, of het gebeurt allemaal later. Het eerste kan altijd, ik besef terdege dat het voorspellen van de markt een nogal dubieuze bezigheidstherapie is die zelden tot een 100 procent correcte voorspelling leidt. Daarom werk ik ook altijd met scenario’s en probeer dan goed op te letten of de markt signalen geeft die wijzen op het ene of het andere scenario. Hierdoor wordt het risico altijd een stuk kleiner. Als mijn visie volledig onjuist is, dan moet ik dus ergens de ‘grote’ bodem gemist hebben. Nog even ter herinnering: mijn negatieve visie komt voort uit de vierjaarscyclus die nu in de vermeende laatste fase zou moeten zitten. Als de markten zich nu dus opmaken voor een langdurige stijging, dan kan dit enkel als ik ergens de bodem van de vierjaarscyclus gemist moet hebben.

Grafiek 2: AEX-index op maandbasis met indicatoren

Een vierjaarscyclus bestaat regulier uit drie, heel soms uit vier maandcycli. De bodem van de vierjaarscyclus moet dus ook de bodem van de (laatste) maandcyclus zijn. Bij een bodem staan de indicatoren altijd onderaan, nooit bovenin. Wat zien we echter? De indicatoren noteren waarden die hoog staan, dus niet overeenkomstig niveaus die bij een cyclusbodem horen. Wie verder kijkt telt nu de derde maandcyclus in deze vierjaarscyclus en deze maandcyclus noteert de 14e maand. Dat kan dus nooit een vierjaarscyclusbodem zijn. Ik kan dus niet anders dan de conclusie handhaven dat de vierjaarscyclusbodem nog niet gezet is.

Wat zou dan wel nog kunnen? Het is mogelijk dat deze maandcyclus nog enkele maanden duurt en de daling pas helemaal aan het einde komt of dat deze maandcyclus aan de lange kant is, dus langer dan 20 maanden gemiddeld duurt. Ik kan dat niet vooraf bepalen, daarom wacht ik altijd op de signalen van de markt om mij een soort hint te geven.

Grafiek 3: AEX-index op weekbasis met indicatoren

Wie naar de weekgrafiek van de AEX-index kijkt, die ziet op dit moment een neutraal koersbeeld, dat echter snel positief kan worden, namelijk op het moment dat de koers boven 340 uitbreekt en op weekbasis er ook boven sluit. Deze uitbraak leidt dan zeer waarschijnlijk tot een stijging tot rond 370. Feit is echter dat we in de maandchart zeer hoge indicatorwaarden zien en de telling van de cycli geen langdurige ‘bull market’ toelaat voordat er eerst een grotere correctie volgt. Een uitbraak boven 340 zal ik dus zeker handelen (uiteraard vanaf de longkant), maar met een stop die dan regelmatig mee naar boven wordt verplaatst om eventuele winsten sneller veilig te stellen.

Het ziet er dus naar uit dat mijn conclusie van lagere markten als gevolg van de vierjaarscyclus te vroeg was getrokken, hoewel een aantal markten best aardige correcties lieten zien. Ik blijf er echter bij dat de markten niet aan een langdurige stijging kunnen beginnen voordat de vierjaarscyclus gebodemd is. Dit levert geen reden op om een eventuele uitbraak boven 340 niet te handelen, maar het risico neemt met elke procent stijging toe, niet af.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).