De zorgen om Spanje hebben ook deze week een stempel gedrukt op het koersverloop van met name de Europese aandelen. De AEX heeft inmiddels de reeds enkele weken geleden afgegeven koersdoelzone bereikt en lijkt bezig daar op te veren.

Of dit een langdurig herstel is waag ik vooralsnog echter te betwijfelen. Ik ben namelijk van mening dat de weekcyclus, waarvan we nu in de laatste fase zitten, nog niet is afgerond en we dus nog een staartje van de huidige koerscorrectie krijgen.

Laten we eerst even naar de daggrafiek van de AEX kijken. We noteerden gisteren een positieve dag en dat zou wel eens het begin van de nieuwe dagcyclus geweest kunnen zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar dit scenario, waarbij een alternatief scenario is dat de dagcyclus reeds op 30 maart jl. is begonnen. Echter, zoals in het commentaar van vorige week toegelicht, is dit scenario door de onderverdeling van de lagere cycli minder waarschijnlijk.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

Indien we derhalve gisteren de dagcyclusbodem gezet hebben, dan dient de eerste fase daarvan het meest ‘bullish’ te zijn. Aangezien we echter ook in de laatste fase van de weekcyclus zitten, die weer het meest ‘bearish’ is en bovendien de lagere cycli domineert, mogen we van dit begin van de dagcyclus niet al te veel koersstijging verwachten. Iets hoger tot per saldo enkele dagen een neutrale koersbeweging lijkt me het meest haalbare, gevolgd door een nieuwe daling en test van de recente ‘lows’. In de daggrafiek heb ik dit scenario ingetekend.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

Hoe kom ik tot dit scenario? Welnu, als we naar de weekgrafiek van de AEX kijken, dan zou het goed kunnen zijn dat rond dit niveau inderdaad ook de weekcyclusbodem gezet worden en we dus aan een nieuwe cyclus beginnen. Echter, de AEX staat niet alleen en wordt toch min of meer geleid door andere, belangrijkere indices, zoals de Amerikaanse S&P 500 index.

Grafiek 3: Weekgrafiek van de S&P 500-index met indicatoren

In de weekgrafiek van de S&P 500-index zien we dat de weekcyclus nog niet afgerond is. Ik concludeer dat op basis van de cyclusindicatoren en de RSI. Vooral de RSI heeft nog wat dalingsruimte en staat nog niet op een niveau dat normaal voorkomt bij een weekcyclusbodem. Bovendien is de correctie hier net een weekje gaande en dat zou wel heel erg kort zijn voor de laatste fase van de cyclus. Ik geloof daarom dat we nog een staartje krijgen van deze correctie en dit uit zich middels de dagcyclus die per saldo een vroege top gaat maken gevolgd door een daling tot onder de meest recente ‘lows . Voor de AEX verwacht ik daarom in de komende twee weken nog een koersniveau waarvan het eerste cijfer met een ‘2’ begint.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).