De weg van de minste weerstand

De afgelopen week toonden de aandelenindices zich van hun rustige kant. Vrijwel alle beurzen bleven op hoog niveau consolideren in een vrij smalle ‘trading range’.

Grafiek 1: Uurgrafiek Dax future

In de uurgrafiek van de Duitse Dax future zien we dat goed. Vanaf 7 augustus jl. consolideerde de koers tussen 6900 en 7000. Een smalle bandbreedte van 100 punten. Elke keer dat de koers onder 6900 leek te breken kwamen kopers in de markt en elke keer dat de koers leek uit te breken werd deze poging door genoeg verkooporders de kop in gedrukt. Gisteren leek daar eindelijk verandering in gekomen te zijn, omdat in de namiddag en avond deze bandbreedte daadwerkelijk werd uitgenomen. Het is nog te vroeg om van een geslaagde poging te spreken, maar indien de koers in de ochtenduren niet meer onder de 7000 terugvalt, kan een verdere stijging tot 7200 plaatsvinden.

Grafiek 2: Daggrafiek Spaanse beurs

Overigens zien we dat de indices van de zorgenkindjes, Italië en Spanje, al wel heel fors en duidelijk zijn uitgebroken. Zie de daggrafiek van de Spaanse beurs. Crisis? Welke crisis? Als je naar de grafiek kijkt, dan lijkt alles weer koek en ei. Puur technisch gezien mag de recente uitbraak boven de vorige toppen als een koopsignaal worden gezien. Dat lijkt moeilijk overeen te komen met mijn scenario dat de koers aan het einde van dit jaar fors lager zouden moeten staan. Dat klopt, maar ik heb al diverse malen aangegeven dat zolang de top niet bevestigd is, beleggers gewoon naar boven moeten kijken. Zelf zit ik ook long in de markten totdat ik een goed signaal krijg dat de top er staat. Gewoon logisch de weg van de minste weerstand volgen. Blind anticiperen op een visie zal op termijn funest zijn voor de waardeontwikkeling van de portefeuille. Fout zitten in je visie mag dus hooguit een deuk opleveren in je ego, maar niet in je vermogen. Daarom altijd wachten totdat de markt aangeeft dat de visie correct is. Zelf begrijp ik niet helemaal waarom de beurzen zo hard stijgen, maar dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn om ervan te profiteren. Als we alleen dan beleggen als we alles volledig begrijpen dan wordt het lastig.

Grafiek 3: Weekgrafiek AEX-index met indicatoren

Laten we tenslotte nog kijken naar de weekgrafiek van de AEX-index. Bij een slot boven 333,50 noteren we de elfde opeenvolgende week van hogere koersen. Op weekbasis signaleren de indicatoren een forse ‘overbought’ status, maar dat is nog geen reden om een forse daling te verwachten. Zolang de weekslotkoers boven 328 blijft (dit is de laagste koers van de vorige week), mogen we wederom naar boven blijven kijken. Bij een weekslotkoers onder 328 ga ik ervan uit dat de top gezet is. Ook dat is niet het signaal om grootschalig short te gaan, maar een eerste positie neem ik dan wel in. Vervolgens wacht ik af in hoeverre de markt pogingen doet om weer terug te komen en of die poging al dan niet slaagt. De markt laat nooit alle kaarten zien, daarom is het zaak om goed te observeren hoe marktpartijen reageren nadat er sprake is van een eerste daling. Als de markt makkelijk weer opveert, dan geeft dat duidelijk kracht aan. Lukt het echter niet om hernieuwd de top te bereiken of te doorbreken, dan signaleert dat een verandering in het sentiment en de bereidheid om risico te nemen.

Conclusie: rustig afwachten of de AEX op weekbasis onder 328 sluit. Zolang dat niet het geval is, genieten van de stijging en gewoon de weg van de minste weerstand volgen.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).