De AEX-index wist ook deze week niet te stijgen en nestelt zich stevig in de bandbreedte 327 tot rond 340. In mijn commentaar van vorige week gaf ik aan dat het noodzakelijk is om te wachten op een slotkoers onder 327. Dan namelijk wordt de opwaartse trend uit de daggrafiek gebroken en mogen we aannemen dat de top gezet is en de grote correctie kan inzetten.

Opvallend is dat er op dit moment twee nogal zeer uiteenlopende kampen zijn ontstaan onder analisten en beleggers. Er is altijd wel een verschil van mening, maar op dit moment is dit verschil nogal extreem. De ene groep ziet de aandelenmarkten verder stijgen omdat de maatregelen van de centrale banken (FED in de VS en ECB in Europa) effect zullen hebben. De andere groep ziet juist een grote correctie. Deze correctie werd enkel uitgesteld door de eerder genoemde maatregelen, maar de markten zullen uiteindelijk beseffen dat hier geen blijvend effect van uitgaat en de realiteit (uitblijvende economische groei, Europese crisis) middels lagere koersen verdisconteren.

Als ik naar de stand van de langere cycli kijk, dan mag ik mezelf tot het kamp rekenen dat een forse correctie verwacht, waarbij ik echter toevoeg dat de markt het signaal moet geven dat de top gezet is. Je kunt nog zo goede argumenten aanvoeren waarom een markt in koers moet stijgen of dalen, als de markt iets anders doet, dan moet je als (actieve) belegger de weg van de minste weerstand volgen.

Grafiek 1: Daggrafiek AEX-index met indicatoren

In de daggrafiek zien we dat deze weg nog steeds opwaarts gericht is, ook al is het momentum zeer duidelijk gedaald. De trend echter (het patroon van hogere toppen en bodems) is nog steeds intact en dat zien ook in de MA banden, die opwaarts gericht zijn. Onder 327 wordt deze trend gebroken. Als we verder kijken, dan zien we ook dat de huidige dagcyclus qua lengte een niveau bereikt heeft waar we op de zeer korte termijn een dagcyclusbodem mogen verwachten. Normaal gesproken zou deze bodem nu rond of boven de vorige bodem moeten volgen, waarna we een nieuwe stijging van de koers zien. Aangezien de weekcyclus echter al ver in de tijd gevorderd is, zou je kunnen stellen dat de komende dagcyclus een snelle top zet, dus links van het midden. Ik heb in de grafiek dit mogelijke scenario ingetekend. Uiteraard, haast overbodig te zeggen, de markt moet dit scenario bevestigen en dan pas is het opportuun erop dat handelen.

Grafiek 2: Weekgrafiek AEX-index met indicatoren

We kijken nog even naar de weekgrafiek. Hier zien we duidelijk dat de poging om boven de weerstand rond 337 uit te breken mislukt is. Tevens zien we dat de huidige weekcyclus tegen het einde loopt, hetgeen ook de indicatoren bevestigen. Normaal gesproken zou daarom de neerwaartse druk op de koersen in de komende tijd moeten toenemen.

Conclusie: idealiter zien we vandaag of maandag een dagcyclusbodem, gevolgd door enkele positieve beursdagen. Indien dat AEX daarbij een lagere top neerzet, wordt het interessant om in te spelen op een grotere correctie. Tot die tijd echter blijven longposities (of neutrale posities) gehandhaafd met een stop op slotbasis op 327.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).