Ondanks de euforie op de financiële markten (per saldo zijn de beurzen vanaf begin juni dit jaar fors gestegen) komt de AEX de afgelopen maand niet echt veel verder. De top van maart van dit jaar rond 337 werd medio augustus getest, maar te sterk bevonden. Begin september vond een nieuwe poging plaats, maar ook nu lijkt een definitieve doorbraak uit te blijven.

Het goede nieuws is uiteraard dat de beurs blijkbaar genoeg kracht heeft om op een relatief hoog niveau een pauze in te lassen zonder dus flink in koers te corrigeren. Aan de andere kant kun je stellen dat ondanks de maatregelen van Draghi (onbeperkte steunaankopen) en Bernanke (QE3) de koersen niet hoger willen. Is de toverformule uitgewerkt of maken de beurzen zich op voor een nieuwe stijging? Puur fundamenteel vraag ik mij af waarom de koersen verder zouden moeten stijgen. Immers, de belangrijkste impulsen zijn nu bekend, dus vanuit die hoek hoef je even niets meer te verwachten. Het moet nog maar blijken in hoeverre bijvoorbeeld QE3 uitpakt zoals gehoopt. De eerste twee ronden van kwantitatieve verruiming waren niet bepaald succesvol. Het heeft niet geleid tot een herstel van de arbeidsmarkt en de economische groei is matig en dat nota bene met behulp van het ingrijpen van de Fed. Maar goed, beleggers hebben blijkbaar een erg roze bril op en hopen dat alles ten goede wordt gekeerd en wellicht gebeurt dat ook, al wijzen de recente economische cijfers daar allerminst op.

Het is alweer enkele weken geleden, dus hoog tijd om naar de diverse grafieken van de AEX-index te kijken. Ik begin deze keer in omgekeerde volgorde met de langere maandgrafiek.

Grafiek 1: Maandgrafiek AEX-index met indicatoren

September is de 12de maand van de maandcyclus, die een gemiddelde lengte van rond 17 maanden noteert. Vanuit die invalshoek zou je dus stellen dat een top niet meer ver weg is. Eerder al heb ik aangegeven dat ik in augustus een top verwachtte. Dat leek ook even te gebeuren, maar op dit moment is van een duidelijke top nog geen sprake, zeker als ik ook naar de andere indices, zoals de Amerikaanse S&P of Nasdaq, kijk.

De maandcyclus maakt deel uit van de grotere 4-jaarscyclus, welke uit gemiddeld drie complete maandcycli bestaat. We zitten nu dik in de tweede helft van de vermoedelijk laatste maandcyclus, zodat de neerwaartse krachten zouden moeten toenemen. Er kan hierbij op de korte termijn enige afwijking ontstaan, bijvoorbeeld doordat de markten feitelijk op grote schaal door de centrale banken gemanipuleerd worden, maar op termijn zou toch de cyclus weer zijn werk moeten doen.

Grafiek 2: Weekgrafiek AEX-index met indicatoren

Als we naar de weekgrafiek kijken dan tellen we thans de 16e week van een cyclus die gemiddeld 18 tot 19 weken lang is. Het is een gemiddelde, dus de cyclus kan elke keer korter of langer zijn, maar we kunnen wel stellen dat qua tijd een top gevolgd door correctie waarschijnlijker is dan een hervatting van de opwaartse trend. De indicatoren geven inmiddels al topvorming aan en bij een weekslotkoers onder 327 acht ik een top in de AEX voor bewezen. Dus niet eerder, hetgeen een duidelijke waarschuwing is aan de ‘vroege vogels’ die de markt willen shorten op elke mogelijke top. Zoals ik vaker aangeef is het absoluut noodzakelijk elk scenario door de markt te laten bevestigen. Gebeurt dat niet dan dient de weg van de minste weerstand (de huidige trend) te worden gevolgd.

Grafiek 3: Dagrafiek AEX-index met indicatoren

Laten we afsluiten met de daggrafiek van de AEX-index. Hier zien we duidelijk dat de koers de afgelopen maand per saldo zijwaarts beweegt, maar dat de trend nog steeds opwaarts gericht is. Het bij de weekgrafiek vermelde niveau rond 327 is hier goed zichtbaar als de meest recente cyclusbodem. De huidige dagcyclus noteert thans ook de 16e dag, zodat ook hier een daling tot de cyclusbodem verwacht mag worden en dat laten de indicatoren al zien. Alleen zal een dergelijke correctie per saldo zijwaarts verlopen zolang de trend opwaarts gericht is. Dus ook hier geldt: wachten op een daling onder 327. Boven 327 zijn alle opties voor hogere koersen nog open, al verwacht ik niet dat een mogelijke stijging lang aanhoudt vanwege de stand van de weekcyclus.

Conclusie: ik ga er nog steeds van uit dat we een aantal moeilijke maanden tegemoet gaan omdat de cycli tegen het einde lopen en vooral omdat de hogere cycli een dominante factor vormen. Echter, is het beslist noodzakelijk te wachten op een signaal en dat komt als de AEX onder 327 sluit. Alleen dan zijn eerste shortposities interessant of lijkt het verstandig om bestaande longposities af te dekken.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).