Het heeft drie maanden geduurd, maar gisteren brak de AEX dan toch boven de weerstand rond 340 uit. Als ik vandaag naar diverse media kijk, dan is dat (behalve dat Nederland plat ligt omdat er enkele centimeters sneeuw zijn gevallen) toch zo’n beetje het onderwerp van de dag.

Ik gaf al vaker aan, een visie is een visie, niets meer dan dat. Deze moet altijd door de markt worden bevestigd voordat er een positie op volgt. Je moet dus flexibel zijn en met de markt meegaan, anders kost je dat de kop. Ik ben op de langere termijn nog steeds ‘bearish’ vanwege de langere cycli en derhalve zit ik een spagaat wat betreft visie en ‘wat moet je als trader doen omdat de markt dat aangeeft’. Lees ook even het artikel van Rob Koenders van vanmorgen, ik kan mij daar goed in vinden. Maar goed, de markt interesseert het niet wat ik of iemand anders ervan vind, het gaat om het gevolg van collectieve actie die er gisteren voor heeft gezorgd dat we te maken hebben met een uitbraak. De enige goede positie nu is een longpositie, want de markt geeft geen enkel signaal dat wijst op topvorming . Let wel, dat kan binnen enkele dagen weer anders zijn, en daarom is het van belang om posities goed in te gaten te houden. Ik gaf vorige week aan dat ik dit uitbraakpunt niet als een nieuwe ‘bull market’ zie, waardoor het risico op een ommekeer met elke procent stijging juist groter wordt. Dus posities goed bewaken als je een actieve belegger bent.

Grafiek 1: AEX-index op dagbasis met indicatoren

In de daggrafiek zien we de uitbraak, maar we zien ook dat de huidige dagcyclus vandaag de 15e dag telt. Of we dus vanaf dit niveau nog veel verder stijgen is maar de vraag. In het meest gunstige geval zien we dat de laatste fase van de dagcyclus tot een milde correctie leidt of tot enkele dagen van per saldo zijwaartse koersen.

Grafiek 2: AEX-index op weekbasis met indicatoren

In de weekgrafiek oog deze uitbraak zeer positief. Toch moeten we ook oog houden voor de realiteit en ik bedoel dan niet de economische realiteit, maar de empirische vaststelling van de slagingskans op uitbraken. Feit is namelijk dat veel koersuitbraken niet doorzetten. Men verwacht nu een stijging van een procent of tien of meer, maar vaak zie je dat de koers na een korte uitbraak toch weer terugvalt.

Grafiek 3: AEX-index op maandbasis met indicatoren

Bekijk daarvoor nog eens de maandgrafiek die ik ook afgelopen week liet zien. Begin 2011 hadden we een vergelijkbare uitbraak, die echter niet langer dan een maand duurde en feitelijk de top van de eerdere opwaartse bewegingen markeerde. Ik wil dus niet de feestvreugde bederven. Volgens de huis-tuin-en-keuken technische analyse zou 370 nu het volgende koersdoel moeten zijn. Daar ligt de top van 2011. We moeten er echter ook rekening mee houden dat deze uitbraak niet slaagt. Hoe weten we nu wat we moeten doen? Vooral de opwaartse trend van de laatste twee weken in de gaten houden. Mocht de koers de komende dagen alsnog onder 336 sluiten, dan lijkt de uitbraak dus niet gelukt. Bekijk hiervoor de 4-uurs grafiek van de AEX. De markt heeft altijd gelijk.

Grafiek 4: AEX-index op 4-uursbasis met indicatoren

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).