Naar aanleiding van het vorige marktcommentaar kreeg ik van een lezer het commentaar waarom ik zo ‘bearish’ ben op de AEX, terwijl het er toch allemaal zo positief uitziet. Allereerst, ik ben van nature geen beer of een stier, maar observeer de markten en kom dan tot een scenario dat ik het meest waarschijnlijk acht. Dit is echter altijd wat het is, namelijk een scenario. Ik handel er pas op als de markt ook daadwerkelijk het signaal geeft dat het scenario correct is. Geen signaal, geen positie.

De afgelopen twee maanden schreef ik herhaaldelijk dat de trend opwaarts gericht is, maar ik toch op dit koersniveau geen nieuwe posities zou willen openen. De kans op een correctie achtte ik te groot. Een correctie kan in de vorm van een koerscorrectie gebeuren of in de vorm van een tijdcorrectie. Feitelijk is laatstgenoemde gebeurt. De koers is vanaf medio januari per saldo niet gestegen, enkel de afgelopen dagen komen we nu beduidend boven het 320-niveau uit. Wie twee maanden geleden rond 325 een longpositie innam, schoot daar helemaal niets mee op.

In het marktcommentaar van vorige week gaf ik een mogelijk scenario aan voor een verdere (koers)correctie, nadat de koers van de AEX onder de 319 was gedaald en de opwaartse trend in elk geval tijdelijk was gebroken. Ik gaf toen aan dat de AEX op de korte termijn niet meer boven 330 mag komen. Ik wees er tevens op dat de trend altijd belangrijker is dan de cyclus, omdat een cyclustop in een opwaartse trend menigmaal slechts tot een hele korte onderbreking van de trend leidt en het blindstarren op een mogelijke top in de markt kan veel geld kosten.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de daggrafiek is duidelijk te zien dat het correctiescenario niet door de markt is bevestigd. De markt is na een kleine schijnbeweging naar onderen toe weer opwaarts uitgebroken. Hoe je ook over de beurs mag denken of over de crisis of over Apple (de koers van dat aandeel schiet zo de hemel in), feit is dat elke correctie in de markt hooguit enkele dagen duurt en meteen wordt opgevangen door kopers. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact blijft moeten we daar niet tegen vechten en gewoon de weg volgen van de minste weerstand. Uiteraard gaan we dit jaar nog een correctie van een wat grotere orde meemaken, maar de markt geeft dat op tijd aan.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de weekgrafiek van de AEX zien we dat de vermeende top slechts een tweewekelijkse onderbreking van de opwaartse trend was. Daarbij viel de koers terug tot de cluster van de vier voortschrijdende gemiddelden. Zolang die weekbodem rond 316 niet op slotbasis wordt uitgenomen lijkt een verdere stijging tot rond 345-350 het meest waarschijnlijk. Daarboven lonkt de top van 2011, maar dat zal in eerste instantie nog een brug te ver zijn.

Het is erg menselijk om van ‘normale’ koersbewegingen uit te gaan. Elke flinke koersstijging of –daling vraagt om een tegenreactie. Dat is op zich een correct uitgangspunt, maar de timing ervan is zo lastig. Menig belegger heeft al huis en haard verloren door op een top in de markt te gokken terwijl het zo veel makkelijker was geweest om gewoon met de grote meute mee te lopen. Soms moet je contrair zijn en soms juist niet. Ondanks dat lang niet alle scenario’s naadloos uitkomen vind ik de combinatie van een scenario met een noodzakelijk marktsignaal een hele sterke. Het voorkomt in elk geval ondoordacht handelen op de beurs.

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).