Ben Bernanke had zich de reactie van de financiële markten waarschijnlijk anders voorgesteld, want toen hij aangaf dat de Fed niet oneindig doorgaat met het opkopen van schuldpapier liep de rente fors op en daalden de aandelenkoersen. Zijn zorgvuldig opgezette koersmanipulatie dreigde daarmee in het water te vallen.

Zorgvuldig gekozen woorden

Daarom zien we nu, tijdens de afgelopen twee dagen waarop Bernanke het beleid van de Fed toelichtte, dat hij zijn woorden keurig gewikt en gewogen heeft. Niet te negatief, niet te positief, precies goed en exact wat de markten willen horen. Het feit dat hij zijn boodschap blijft herhalen, bevalt de markt. De koersen hebben zich vanaf het dieptepunt van enkele weken geleden spectaculair hersteld. De Amerikaanse beurzen noteren bijna nieuwe ‘highs’. De rentes zijn weer gedaald en alles lijkt weer koek en ei. Laat de campingrally maar beginnen.

Vierjaarscyclus

Vier weken geleden gaf ik aan dat de markten kleur bekennen en dit op topvorming wijst. Zoals u weet ga ik ervan uit dat de markten in cycli bewegen en ik houd nu vooral de vierjaarscyclus in de gaten. Deze cyclus, die gemiddeld iets langer dan vier jaar duurt, maar in de praktijk ergens tussen een korte vier jaar en een lange vijf jaar kan duren, staat op het punt om om te slaan in de dalingsfase. Deze dalingsfase kan minimaal twee kwartalen duren en zorgde er altijd voor dat de markten minimaal 30 procent corrigeerden. De Amerikaanse S&P 500 index is vanaf de vorige cyclusbodem begin 2009 inmiddels met meer dan 140 procent gestegen. Het is daarom zo van belang om in te stappen rondom een cyclusbodem, omdat de opwaartse potentie qua tijd en prijs dan veel groter is.

Beer

Mijn bijdragen van de laatste maanden zijn vooral gericht op de visie dat we bezig zijn met topvorming en de risico’s daarom nu niet in een goede verhouding staan tot de kansen. Ik ben zelf dus geen ‘bear’ noch een ‘bull’, maar probeer zo rationeel mogelijk kansen en risico’s te beoordelen. Als ik zie dat deze beweging vanaf de vorige cyclusbodem reeds heel ver is gelopen, dan kan ik dus niet anders dan concluderen dat het niet opportuun is om nu nog groots in te stappen. Bedenk, op de top is het sentiment altijd het meest positief en ziet niemand de risico’s, maar juist dan zijn deze het grootst. Beleggers moeten soms met de trend mee gaan en soms contrair zijn. Contrair betekent overigens niet dat men short moet gaan (een tweetal pogingen door mij zijn met een kleine winst en een klein verlies uitgestopt), maar vooral risico’s afbouwen en concentreren op de meest aantrekkelijke markten. Die zit gewoon in de Verenigde Staten. De AEX heeft een aardig plusje laten zien, maar niets vergeleken met de beurzen in de VS. Daarom gaf ik al langer aan, dat longposities vooral daar interessant zijn, mits deze worden afgeschermd met strakke risico regels.

Ik zie voor het najaar nog een tweetal bedreigingen voor de markt. Ten eerste, het monetaire verruimingsprogramma van de Fed zal toch weer een keer opspelen en de markten in beroering brengen. Ten tweede, in China tekent zich een liquiditeitscrisis in de financiële sector af die zich nadelig op de groei zal uitwerken.

Analyse Goud

Op verzoek van diverse lezers wil ik nog even kort ingaan op de langetermijn grafiek van het Goud.

Grafiek1

Grafiek 1: Maandgrafiek van Goud future

Het edelmetaal heeft de laatste twee jaar aardig wat van zijn glans verloren en is stevig gecorrigeerd. Vanuit de cyclusgedachte tellen we thans de 14e maand van de lopende cyclus. De indicatoren noteren bodemniveaus en vanuit de gemiddelde lengte zou een cyclusbodem aan de korte kant zijn, maar het is mogelijk. Met een stop onder de low rond $1200 is een eerste beperkte longpositie interessant, mits beperkt gehouden, omdat de koers zelf nog geen definitief signaal gegeven heeft dat de cyclusbodem is afgerond. Als dit signaal er echter komt, dan staat de koers alweer snel $200 boven de ‘low’ vandaar deze afweging. Indien de cyclusbodem er daadwerkelijk staat, dan mag op een herstel tot minimaal $1600 gerekend worden, waarschijnlijk hoger.

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).