In het marktcommentaar van afgelopen vrijdag gaf ik aan dat de AEX een slotkoers boven 298 nodig heeft om definitief de bodem van deze koersdaling te bevestigen. Dat is ook deze week niet gebeurd. Wel geloof ik dat er op 18 mei jl. een cyclusbodem gezet is, hetgeen we ook in de daggrafiek van de AEX terug kunnen zien.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de daggrafiek zien we duidelijk dat de cyclusindicatoren uitgebodemd zijn en nu opwaarts bewegen. Echter, de beginfase van elke cyclus is altijd het meest ‘bullish’ en dan wil je dus juist in die fase een krachtig herstel van de markt zien. Rond297/298 ligt er op de korte termijn enige weerstand, vandaar dat ik dit niveau markeerde als kritiek niveau dat overschreven moest worden. Het zal namelijk waarschijnlijk ertoe leiden dat shortposities gesloten worden en nieuwe longposities worden geopend. Dit leidt dan tot een koersopdrijvend effect.

Tot nu toe zien we in de AEX per saldo enkel een zijwaarts koersverloop, dus dat schiet nog niet erg op . Toch wil dat niet meteen zeggen dat we nu alweer op dalende koersen moeten rekenen. Soms heeft de markt een soort tweede aanloop nodig. Zolang we dus niet onder het beginpunt van de nieuwe cyclus dalen rond 287 is het goed mogelijk dat we komende week alsnog een stijging boven 298 zien. Indien dit gebeurt, acht ik een herstel van de markt tot 313-316 goed mogelijk. Daar zal de markt dan weer in de problemen komen.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de weekgrafiek van de AEX geven de indicatoren nog steeds niet goed aan of er nu wel of niet een cyclusbodem geplaatst is. Uiteraard is dit belangrijk om te weten, omdat een weekcyclusbodem waarschijnlijk een herstel inluidt dat toch wel enkele weken kan duren. Zoals u weet verwacht ik voor de komende twee maanden per saldo een vrij neutrale tot iets hogere beurs, waarna in augustus of september de koersen opnieuw in een vrije val geraken en we nieuwe ‘lows’ gaan zien.

Grafiek 3: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

Als ik moeite heb om cyclusbodems of –toppen in de AEX te zien, dan kijk ik altijd naar de Amerikaanse S&P. Deze is voor mij leidend. De correlatie tussen bodems en toppen is uitermate hoog, alleen de mate van stijging of daling van de koers verschilt.

In de weekgrafiek van de S&P zien we ook nog geen definitieve bodem, maar de indicatoren verlopen hier ‘netter’ dan bij de AEX. Indien we deze week een hogere slotkoers zien, dan reken ik erop dat de bodem gezet is en ook de S&P kan herstellen.

Conclusie: de komende week zou normaal gesproken een positieve week moeten worden. Gebeurt dat niet, dan blijkt de markt wel erg zwak en zal een herstel echt niet veel voorstellen. Voor de AEX geldt nog steeds dat de slotkoers boven 298 moet komen voor een (voorzichtig) koopsignaal.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).