De AEX en de overige beurzen moeste begin deze week een forse veer laten en even leek het erop alsof de grote daling was begonnen. Echter, met een subliem gevoel voor timing en dramatiek (“whatever it takes”) wist de heer Draghi de markten gisteren weer de indruk te geven alsof alles vanaf nu anders wordt en er geen crisis meer is.

Het gevolg was zichtbaar, de manisch depressieve markten lieten weer eens hun uitbundige kant zien met slotstanden van drie tot vier procent boven het slot van woensdag. Zelf is het mij een raadsel waarom de markten deze uitspraak weer als zoete koek slikken. Wie de krant van een jaar geleden erbij pakt kan praktisch dezelfde koppen lezen (“Griekenland gaat nu extra bezuinigen”) en de vraag moet gesteld worden waarmee de heer Draghi dan de Euro gaat redden. Wat is er gisteren anders geweest dan al die keren ervoor? In mijn optiek moet het eerst nog erger worden voordat het beter wordt. Er is niets veranderd, maar de markten, die verslaafd zijn aan een drug die ‘hoop op betere tijden’ heet, geloven het. Voor even dan, want als je telkens kijkt wat er enkele dagen na zo’n opleving gebeurt, dan zie je dat realiteitszin terugkeert en de koersen de stijging dus weer ongedaan maken.

De AEX sloot afgelopen vrijdag rond 320 en noteert nu weer rond hetzelfde niveau. Per saldo is er dus niet veel gebeurd. Ik gaf vorige week aan dat de gezien de ‘overbought’ status een correctie in prijs of tijd moesten zien en dat gebeurde ook.

Grafiek 1: Daggrafiek AEX-index met indicatoren.

In de daggrafiek van de AEX lijkt het er sterk op dat er afgelopen woensdag een dagcyclusbodem gezet is. Daarmee hebben we twee volledige dagcycli afgewerkt in de huidige nieuwe weekcyclus. Beide dagcycli waren ‘bullish’, dus een top die vrij laat viel. Overigens geldt dat niet voor bijvoorbeeld de beurs van Spanje of Italië. Hier zien we al duidelijk een verschuiving naar de ‘bearish’ kant en dus een goede aanwijzing dat de dalende cycli hun werk beginnen te doen.

In mijn vorige column gaf ik aan dat de beren geduld moeten hebben. De top wordt ergens in augustus verwacht (eind juli was ook een mogelijkheid, die zich dan voor de zwakkere beurzen manifesteerde). Stel dat de AEX nu snel onder 311 punten daalt (het startpunt van deze dagcyclus) dan lijkt de top een feit. Als dit wat langer duurt en de koers komt eerst nog even boven de vorige top rond 322 dan moeten we rond het midden van de cyclus, rond de tiende dag, kijken naar een omkeerpatroon. Een omkeerpatroon kan bijvoorbeeld zijn dat de koers hoger opent en lager sluit en de dag erna ook een lager slot.

Er is dus nog wat tijd tot de kritieke periode waar ik de top verwacht, hoewel het dus elk moment kan beginnen. Wat ik duidelijk wil maken is dat ik ondanks mijn negatieve visie op de markt niet als een kip zonder kop short ga, maar zorgvuldig het moment afwacht waar ik dan ga instappen. Stel, in het meest vreemde geval, dat de markt gewoon blijft stijgen en mijn visie dus volledig verkeerd is, dan kost dit in elk geval geen geld en heb ik middels intradag posities ook de nodige ‘long trades’ meegenomen.

Volgende week ben ik op vakantie (laptop gaat wel mee!), dus zult mijn volgende column over twee weken weer kunnen lezen.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).