De eerste twee maanden van het jaar liggen nu bijna achter ons en we noteren voor de AEX thans een min van rond twee procent. Een min? Ja, zo snel kan het gaan, nadat het jaar in de eerste weken zo goed begon. De verhalen van de ‘grote rotatie’ (naar aandelen) en de interessante markt voor bedrijfsobligaties deden het goed bij de particulier die wederom, zo lijkt het, op de top van de markt is ingestapt.

Het is een herhalend fenomeen, als je in de krant lees waarom het interessant is om in een bepaalde vermogenscategorie te stappen, dan wordt het hoog tijd om goed uit te kijken. Op het meest interessante moment, dichtbij de bodem, lees je helaas nooit dit soort berichten. Op dat moment namelijk heerst de perceptie dat de risico’s groter dan ooit zijn en dat de beste strategie een risico averse strategie is. Natuurlijk is dat niet zo, want het risico neemt juist toe naarmate de volatiliteit van de financiële markten afneemt en iedereen zich veilig voelt. Alleen is dat een risico dat niet zichtbaar is. Er is de laatste tijd door diverse analisten gewezen op de alsmaar dalende volatiliteit in combinatie met verder stijgende aandelenkoersen, terwijl de vooruitzichten niet beter worden. Dat creëert een spanningsveld.

Zelf heb ik ook gewezen op het risico dat ontstaat als de Fed een uitweg zoekt uit QE3. Dit moet tot hogere rentes leiden en dalende aandelenkoersen. Nu lazen we in de Fed aantekeningen dat de dagen van QE3 wellicht al geteld zijn. Meteen zagen we een reactie in de markten. Wat mij verder opvalt is dat de macro economische vooruitzichten niet beter worden, eerder slechter. De bedrijfswinsten blijven nog wel op peil, maar hoe komt dat? Dit komt met name uit de zoveelste kostenbesparingen. Je hoeft de krant maar de openen of je komt berichten tegen over massaontslagen en het snijden in de kosten.

Natuurlijk is het belangrijk dat bedrijven ‘mean and lean’ zijn. Echter, je kunt niet tot het einde der dagen in de kosten blijven snijden. Op een gegeven moment is de koek op. De groei van de winst zal uiteindelijk toch gewoon moeten komen van economische groei. Als die uitblijft dat zullen we zien dat de bedrijfswinsten ook weer terugvallen.

Grafiek 1: AEX index op dagbasis

Als we met een technische bril naar de markten kijken, dan zien we dat de kortetermijn opwaartse trend in de AEX is afgebroken. Het patroon van hogere toppen en bodems is omgeslagen in een eerste lagere top en een lagere bodem. Bovendien zien we hier dat de koers na de eerste bodem begin februari netjes afketste op de inmiddels van richting veranderde MA banden. Dit is het signaal waar ik elke keer over schreef. Je moet wachten op een signaal dat de markt geeft dat de trend is gekeerd. Het testen van die banden rond 348 en daarna de daling tot onder 345 (eergisteren) was het signaal voor mij om eerste shortposities in te nemen. De stop ervan heb ik rond 350 gelegd. Als eerste koersdoel ligt 320-325 voor de hand, aangezien de huidige dagcyclus qua telling nog niet afgemaakt lijkt te zijn.

Grafiek 2: AEX- index op weekbasis

Op weekbasis is duidelijk te zien dat de markt in de huidige weekcyclus de top heeft gezet en koerst naar de weekcyclusbodem. Het is goed mogelijk dat deze cyclusbodem al vrij snel wordt gezet, dus in de komende twee weken. De indicatoren staan er laag genoeg voor en qua telling kan het. Een uitschieter onder de lange MA banden, dus ergens tot 320-325 is daarbij best mogelijk en kan dan op korte termijn, mits de markt een bodempatroon signaleert, zelfs benut worden om weer naar boven te kijken met longposities. De langere trend is immers nog opwaarts en de vorige cyclus was duidelijk ‘bullish’ (late top). Het ligt dus voor de hand dat we nogmaals een opwaartse reactie krijgen waarop men kan inspelen. Alleen verwacht ik daarbij niet dat de top rond 360 zal worden gebroken.

Grafiek 3: AEX- index op maandbasis

Kijken we namelijk op maandbasis naar de AEX, dan lijkt het er sterk op dat de markt een top in de maandcyclus gezet heeft, tenzij we in de komende week nog een miraculeuze koersstijging van 20 punten zien. Deze top komt op een moment dat de indicatoren ook op topwaarden staan en de cyclus qua telling de 17de maand aangeeft. Met andere woorden, de kans dat we nu in de dalende cyclusfase terechtkomen wordt steeds groter. Dit zou zich dan moeten uiten in een herstel van de markt waarbij de koers niet in staat is om boven de vorige top rond 360 uit te stijgen. De volgende weekcyclus dient dus ‘left translation’ te laten zien, een vroege top, gevolgd door een langere daling van de koers. Een eerste signaal hebben we gehad, nu is het zaak om geduldig af te wachten wanneer het volgende signaal komt.

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).