Onverdroten blijven de aandelenbeurzen stijgen. De Fed heeft de markten stevig in de houdgreep en beleggers vinden dat best zo. Immers, ‘risk is on’, want feitelijk is er geen risico. Althans, dat is de perceptie. Bernanke en Co. zorgen ervoor dat de weg naar beneden netjes wordt afgeschermd.

Voorzichtigheid

Ik hoor u denken, de auteur uit hier zijn gevoelens van frustratie omdat hij niet in de markt zit. Niets is minder waar. Ik heb van deze ‘bull market’ die vanaf 2009 duurt het grootste deel gepakt, maar ben inderdaad de laatste 12 maanden een stuk voorzichtiger geworden. Hetgeen niet wil zeggen dat ik helemaal niet meer in aandelen ben belegd, maar ik zit een stuk korter op de markt, met strakkere stops en een enkele keer een eerste poging om een short positie in te nemen, die met een beperkt verlies werd afgesloten. Het resultaat is natuurlijk dat ik de afgelopen 12 maanden wat minder rendement heb gemaakt dan als ik gewoon was blijven zitten. Voorzichtigheid heeft inderdaad zijn prijs en wellicht ben ik te vroeg voorzichtig geworden. Echter, beleggen is geen kwestie van even pieken, maar het is een duursport, waar het gaat om een ‘performance’ die het liefst zo min mogelijk scherpe pieken en dalen laat zien. De gewone ‘buy and hold’ strategie vertoont wel dergelijke uitschieters. Per saldo staan we met de AEX nog steeds dik onder de top van 2000 om maar een voorbeeld te noemen. Beleggen dient volgens mij derhalve voor een deel trendvolgend, maar voor een deel ook contrair te zijn. Als namelijk iedereen al in de markt zit en iedereen is positief (er verschijnen steeds meer krantenkoppen over de sterk gestegen beurzen), wie blijft er dan over om te kopen?

Nieuwe zeepbel

Er is een hevige discussie ontstaan of we midden in een nieuwe zeepbel zitten. Een liquiditeitsgedreven zeepbel die door de Fed is geïnitieerd. Geen stabiele economische groei, maar een illusie gebaseerd op een rente van 0%. Het probleem met zeepbellen is dat we achteraf vaak kunnen concluderen dat er een was, maar als we er midden in zitten, dan geloven de meesten dat het ‘deze keer anders is’. Ik ben zelf van mening dat we wel degelijk in een zeepbel zitten en dat de markten op termijn fors lager gaan. De economische groei is zeer matig tot niet aanwezig en rechtvaardigt derhalve niet de tot nu toe gerealiseerde koerswinsten.

Markten gedreven door Fed

Ik ben gisteren een artikel tegengekomen in het blad Forbes, waarvan ik de kernpunten graag wil delen. Michael Cembalest, voorzitter van de ‘Market and Investment Strategy’  van J.P Morgan Asset Management kwam na bestudering van de diverse ‘QE-programma’s’ van de Fed tot de conclusie dat meer dan 100% van de stijging van de aandelenkoersen (gebaseerd op de S&P 500) tot stand kwam gedurende de weken dat de Fed obligaties en hypotheken opkocht. In de weken dat de Fed dat niet deed, daalden de aandelenkoersen.

Grafiek 1

Grafiek 1: koersverloop S&P 500-index met gemarkeerde perioden van Fed-activiteit.

In grafiek 1 ziet u het koersverloop van de S&P index tussen 25 november 2008 en 22 oktober 2013. De gekleurde perioden geven de diverse fases aan waarin de Fed actief was. In tijden dat de Fed niet actief was, daalden de koersen. Het spreekwoord ‘don’t fight the Fed’ is duidelijk te zien.

AEX-index

In grafiek 2 ziet u het koersverloop van de AEX-index op weekbasis.

grafiek2

Grafiek 2: AEX-index op weekbasis

In de grafiek is duidelijk dat de trend nog fier opwaarts gericht is. De eerste grotere correctie werd rond 340 opgevangen en volgens mij bevinden wij ons nu sinds twee weken in een nieuwe weekcyclus. Er lijkt dus zowaar nog wat meer ruimte naar boven toe. Aan de andere kant, wij bevinden ons nog steeds de lopende vierjaarscyclus en we weten ook uit het verleden dat hele late toppen dan worden gevolgd door korte, maar zeer felle dalingen. Kijk maar naar 1987. Juist omdat de lucht nu zo ijl begint te worden, neem ik wat gas terug en hou de kortere ’time frames’ in de gaten, om zo mogelijk signalen van topvorming te zien. In de huidige tijd valt immers geld te verdienen naar boven en naar beneden.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).