De maand augustus is nagenoeg afgelopen en als we dan even naar de stand van de AEX kijken dan zien we dat de koers na de stijging van de weken ervoor aardig is vastgelopen. Per saldo is er geen koerswinst geboekt, terwijl tussentijds de vorige top van maart rond 337 werd getest, maar niet kon worden doorbroken.

Mijn visie voor de rest van het jaar is bekend en deze staat aardig contrair met menig ander analist die de markten verder ziet oplopen. Ik heb echter ook de afgelopen weken herhaaldelijk aangegeven dat deze negatieve visie pas geëffectueerd wordt nadat er een duidelijk signaal is dat de top is gezet. Deze top verwachtte ik bij voorkeur in de maand augustus. Tot die tijd, dus totdat er een omkeersignaal is verkregen, blijf ik de weg van de minste weerstand volgen en die is gewoon opwaarts gericht. Het is immers veel makkelijker en minder risicovol (en vooral profijtelijker) om deze weg te volgen totdat de markt een andere weg inslaat. Wie tegen de markt ingaat puur omdat hij een visie heeft maar nog geen signaal is hard op weg naar financiële rampspoed af te koersen.

Wat mij de afgelopen dagen opvalt is dat de impliciete volatiliteit van AEX-opties toeneemt, terwijl de volatiliteit van de markt dat niet heeft gedaan. Handelaren verwachten blijkbaar een flinke beweging van de markt, hetgeen zich in hogere optiepremies vertaalt. Een voorteken?

Grafiek 1: Daggrafiek AEX-index met indicatoren

Laten we even naar de daggrafiek van de AEX-index kijken. Mijns inziens is er op 24 augustus jl. een dagcyclusbodem gezet. Qua lengte van de cyclus (20 dagen) en stand van de indicatoren is deze aanname wel te rechtvaardigen. De eerste fase van de nieuwe cyclus is altijd het meest ‘bullish’, maar we zien dat hier niet al te veel van is terechtgekomen. Sterker nog, gisteren prikte de AEX heel even onder het startniveau van de huidige dagcyclus en dat is geen goed teken. Het kan betekenen dat er al een lagere top rond 333 is gezet. Bij een slot onder 327 wordt het signaal al een stuk sterker.

Grafiek 2: Weekgrafiek AEX-index met indicatoren

We kijken ook even naar de weekgrafiek. Ik tel thans de 13e week van de huidige weekcyclus, die gemiddeld ruim 17 weken duurt. Met andere woorden, het begint tijd te worden voor serieuze topvorming. Ik had op voorhand al eerder een top verwacht, gezien de fase van de grotere cycli en het feit dat deze in de laatste fase zitten, maar dat is niet gebeurd. Het waarom is hier niet van belang, van belang is enkel dat er pas nu mogelijk een significante top in de weekgrafiek staat. We hebben voor een verdere bevestiging een weekslotkoers onder 327 nodig. Hoe duidelijker dat slot eronder ligt, des te beter.

Grafiek 3: Weekgrafiek S&P 500-index met indicatoren

Ook als we kijken naar de weekgrafiek van de Amerikaanse S&P 500-index, de leidende index, dan zien we dat de koers thans een mislukte uitbraakpoging heeft gedaan om boven de toppen van begin dit jaar uit te stijgen. Ook hier zie ik eerste signalen van topvorming, maar nog geen definitieve bevestiging.

Conclusie: eerste signalen zijn gegeven dat de markt in augustus de top gezet heeft. Ik zit bescheiden short en heb de stop loss iets boven de ‘highs’ rond 337 gezet. Een vergroting van de shorts is actueel bij een duidelijke weekslotkoers onder 327.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).