We zien interessante ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenbeurzen, die mijn scenario van een daling van de aandelenkoersen tot de vierjaars cyclusbodem ondersteunen. De afgelopen week dook de AEX onder de 340 en we zagen dat de daling onder dit niveau inderdaad tot meer verkooporders leidde, waarna de koers bijna 330 aantikte.

 Herstel

Inmiddels zijn de beurzen weer wat bekomen van de schrik dat de Fed de geldtoevoer wat lijkt te willen beperken en zien we enig herstel van de markten. Dat geeft mijns inziens beleggers een kans op hun stukken nog op tijd te verkopen. In de grafiek zien we dat de AEX een dagcyclusbodem gezet heeft.

grafiek 1

Grafiek 1:  AEX-index op dagbasis

De trend op dagbasis is echter absoluut dalend, daar is geen twijfel over mogelijk. Ik verwacht dan ook dat we ergens rond de dalende MA banden, in de zone 347-353 een ommekeer krijgen en dus een lagere top. Mogelijk dat we nog een korte uitschieter tot 360 krijgen. Short posities neem ik uiteraard pas in nadat de koers daarvoor het signaal heeft gegeven, dus bij een daadwerkelijke omkeerdag. Eerdere shorts zijn inmiddels gesloten. Longposities heb ik niet ingenomen. Ik handel uitsluitend in de richting van de trend. Bovendien behoort de AEX qua koersprestatie tot de zwakkere beurzen, dus als er al long posities op het programma staan, dan hooguit op de Amerikaanse indices, die vooralsnog een beter technisch beeld laten zien.

Vroege top

In de weekgrafiek van de AEX zien we dat er wellicht sprake is van een nieuwe weekcyclusbodem. De vorige zou dan 17 weken hebben geduurd en dat valt netjes binnen de gemiddelde bandbreedte. Als mijn scenario van de dalende fase van de vierjaarscyclus correct is, dan zou deze nieuwe weekcyclus per saldo een top moeten laten die links van het midden ligt. Deze vroege top moet dan uiteraard als ‘bearish’ geclassificeerd. De grote daling dient dus aan het einde van de vierjaarcyclus te volgen, dus pas nadat we eerst een mild herstel van de markt hebben gezien.

grafiek 2

Grafiek 2: AEX-index op weekbasis

Laten we nog eens de maandgrafiek bekijken van de AEX. Hier zien we duidelijk dat de cyclus qua tijd en stand van de indicatoren bezig is met de laatste fase. In de koers zien we eerste topvorming, maar de echte daling moet nog ingezet worden. Zoals gebruikelijk volgt die pas helemaal aan het einde van een cyclus, als de tijd bijna ‘op’ is en de indicatoren helemaal onderin staan. De komende maanden echter verwacht ik per saldo meer daling van de koersen tot uiteindelijk een niveau dat (duidelijk) onder de 300 punten ligt. Uiteindelijk zal de nog te vormen vierjaarsbodem een mooie kans bieden om op een zeer interessant niveau weer aandelen te kopen en te profiteren van een koersstijging van minimaal twee jaar en meer dan 100% (gemeten vanaf de bodem). Tot die tijd echter lijkt het mij beter om goed op de neerwaartse risico’s te letten, waarvan we in de afgelopen weken al een voorproefje hebben gehad.

grafiek 3

Grafiek 3: AEX-index op maandbasis

Stijgende rente

In mijn column van 24 mei gaf ik aan dat ik voor de Duitse Bund in de komende maanden een terugkeer van de koers tot een gemiddeld niveau verwachtte, waarbij een koers rond 135 goed mogelijk is. De koers noteerde toen rond 144. Inmiddels zien we inderdaad dalende koersen, dus een stijgende rente, waarbij de koers van de Bund al even de 140 heeft aangetikt. Per saldo lijkt deze ontwikkeling in de komende maanden door te zetten. Met andere woorden, de neerwaartse risico’s van een belegging in Duitse (en Nederlandse) staatsobligaties blijven voorlopig groter dan het verwachte effectieve rendement erop.

grafiek 4

Grafiek 4: Bund future op maandbasis

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).