Beleggers werden gisteren weer heel even geconfronteerd met de realiteit: aandelenkoersen lopen niet elke week op, ook al ondersteunen de Fed en de Japanse centrale bank nog zoveel de markt met hun aankopen.

Het is een ‘no brainer’ dat beleggers zich comfortabel voelen bij het steunprogramma van de Fed. Bernanke heeft persoonlijk een soort putoptie onder de markt gelegd door de stellen dat het programma net zolang doorgaat totdat er voldoende groei en lage werkloosheid is. Ik zie dat ook en ben daarom heel bewust niet tegen de markt ingegaan (short). “Don’t fight the Fed” is een bekende uitspraak. Maar degenen die menen dat de markten aanhoudend blijven oplopen maken mijns inziens de klassieke denkfout van lineaire extrapolatie. Als het gisteren mooi weer is en ook vandaag, dan zal het morgen ook wel mooi weer worden. Op de top van de markt is de verwachting van de toekomst goed en zie je altijd dat analisten hun prognoses opschroeven en beleggers positief zijn over de toekomst. Maar als iedereen positief is over de toekomst, dan heeft iedereen dus ook al voldoende aandelen gekocht en dan blijft er dus niemand meer over om nieuwe aandelen te kopen, hetgeen echter wel noodzakelijk is voor een verdergaande stijging. Met andere woorden, lineaire extrapolatie werkt niet. Markten zijn dynamisch en kunnen ook van gedrag veranderen als de onderliggende omstandigheden nog hetzelfde zijn.

Ik geloof zelf dat de Fed haar invloed overschat. De Fed gelooft dat zij de financiële markten volledig kan beheersen door haar QE programma. We hebben gisteren en vandaag in Japan gezien dat de markten echter oncontroleerbaar zijn. Als er eenmaal een verkoopgolf ontstaat, dan wil iedereen door dezelfde deur naar buiten en staan de koersen zo tien procent lager. Beleggers die dus volledig vertrouwen op de stabiliserende invloed van de Fed zouden daar rekening mee moeten houden.

Wat mij verder opviel aan het commentaar van Bernanke van eergisteren is dat hij nog steeds uitermate bezorgd is over het economische herstel. Als de Fed nu stopt met haar steunaankopen dan dreigt het herstel te stagneren. Ik vind dat zorgwekkend. In de VS is er sprake van een gematigd economisch herstel, dat blijkbaar voor een zeer groot deel afhankelijk is van de Fed. De Fed heeft daarvoor een mandaat, maar is zij groot genoeg om de grootste economie te wereld eigenhandig overeind te houden?

Grafiek 1:  AEX-index op dagbasis

In de daggrafiek van de AEX-index zien we dat de top van de huidige dagcyclus gezet is. Er is sprake van een lange cyclus, die thans de 23e dag telt. Dat betekent dat de bodem van deze cyclus toch vrij snel gezet zou moeten worden, binnen een dag of twee wellicht. Daarbij is het goed mogelijk dat de cyclusbodem ergens rond 360 of iets daaronder gevormd wordt. Dat zal uiteraard voor veel marktpartijen een interessant instappunt zijn voor nieuwe longposities. De vraag komt dan op of we vrij snel weer boven de vorige top uitstijgen of dat er een eerste lagere top ontstaat onder 375. Het laatste scenario is noodzakelijk om ook uit te kunnen gaan van topvorming op de langere termijn. Zolang de in de kortere daggrafiek niet minimaal een eerste lagere top zien, is alle speculatie over een grotere correctie voorbarig. Dat wil zeggen, men kan er wel over speculeren, maar nog niet op handelen.

Grafiek 2: Bund future op weekbasis

In grafiek 2 ziet u de Bundfuture op weekbasis. Ondanks de aanhoudend stijging van de aandelenkoersen blijft de koers van de Bundfuture op peil (dus aanhoudend lage rente). De lange trend is nog zeker opwaarts, maar op de middellange termijn zien we duidelijk een neutralere bandbreedte ontstaan. Ik verwacht dat de huidige weekcyclus, die thans de 16e week noteert, in de komende weken wordt afgemaakt, hetgeen betekent dat de neerwaartse koersdruk nog wat kan toenemen. Een koersdoel rond 142 is goed mogelijk.

Grafiek 3: Bund future op maandbasis

In grafiek 3 ziet u de langere grafiek van de Bund op maandbasis. Wat we hierin goed zien is dat de trend opwaarts is (dus dalende rente), maar dat de afstand tot het langere voortschrijdende gemiddelde (de blauwe lijnen) vrij groot is. Markten hebben, zeker op langere termijn, de sterke neiging om tot een gemiddelde waarde terug te keren (‘reversion to the mean’). Ik verwacht zelf dan ook dat we in de komende 12 maanden per saldo een dalende koers zien, dus een oplopende rente. Een niveau van rond 135 in de koers van de Bundfuture is daarbij goed mogelijk.

 

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).