Wereldwijd zien we in de grafieken van de internationale beursindices topvorming. Bij sommige indices zeer duidelijk met lagere toppen en bodems, bij andere wat minder duidelijk met vooral een zijwaartse bandbreedte waarin de koersen heen en weer bewegen.

Feit is evenwel dat de opwaartse trend die vanaf begin juni intact was nu toch wel zijn Waterloo heeft gevonden. Dat wil nog niet zeggen overigens dat de weg van de minste weerstand fors omlaag is. Markten hebben over het algemeen tijd nodig om toppen te vormen en ik heb zelf de laatste weken herhaaldelijk met enige verbazing toegekeken hoe lang dit duurt. U weet nog dat mijn visie voor de beurzen neerwaarts gericht is en ik vanaf augustus/september en top in de markt verwachtte, gevolgd door een koersdaling die tot het begin van het volgende jaar zou duren.

De top stond er voor de meeste beurzen in september, maar de daling bleef voor het grootste deel uit en we zagen vooral een consolidatie van de koersen. Dat wil niet zeggen dat het scenario van de baan is. Ik baseer mijn scenario’s op de cyclusmethode en binnen deze methode is er altijd de nodige ruimte voor afwijkingen. Dat klinkt vaag en laat ruimte voor interpretatie, maar er is geen methode die exact en doeltreffend werkt. Wat ik bedoel is het volgende: als ik met de cyclusmethode op een uurgrafiek handel, dan kan ik er maximaal enkele uren naast zitten wat betreft het uitkomen van de visie. Het volgen van de trend weerhoud me echter van het anticiperen op een mogelijke draai in de markt waardoor er verlies zou ontstaan. Het is dus een samenspel van trend en cyclus.

Voor de langere visie is dat net zo. Als ik naar charts op week- en maandbasis kijk, dan is het goed mogelijk dat er een afwijking van enkele koersbars is. Op een dergelijke horizon is dat dan echter al snel één tot drie maanden. Middels het volgen van de kortere trend van de markt en het instellen van punten van bevestiging (er moet in de daggrafiek een duidelijk verkoopsignaal aanwezig zijn) voorkom ik echter dat ik te vroeg inspeel op een draai in de markt, met alle consequenties van dien. Tot nu toe heb ik één keer beperkt short gezeten in de AEX (begin oktober) en deze positie heb ik nog steeds (stop loss 341). Pas als de markt aanwijzingen geeft dat de koers nu verder omlaag gaat, zal deze positie worden uitgebreid. De enkele lezer die middels een reactie stelt dat hij geld had verloren als hij al op een neerwaartse markt had ingespeeld, kan daarom het beste nog eens alle bijdragen lezen.

Grafiek 1: Daggrafiek AEX-index met indicatoren

In de daggrafiek van de AEX zien we dat een definitief verkoopsignaal nog niet aan de orde is. De koers beweegt in een ‘trading range’ tussen rond 328 en 336. Pas als de koers daar echt uitbreekt verkrijgen we een nieuwe impuls.

Grafiek 2: Daggrafiek Nasdaq futures met indicatoren

In de Amerikaanse Nasdad index, die met name uit technologie gerelateerde aandelen bestaat, zien we echter al heel duidelijk dat er sprake is van een neerwaartse trend. De eerste neerwaartse top rond de dalende MA banden was het signaal om eerste short posities in te nemen. Ik zit dan zelf ook voor een deel short in deze markt.

Grafiek 3: Daggrafiek S&P futures met indicatoren

Opvallend, als we naar de derde grafiek kijken van de Amerikaanse S&P future, dat deze een veel minder negatief beeld laat zien in vergelijking met de Nasdaq. Dat zien we vaker. De S&P is vaak de laatste index die echt verzwakt nadat de Nasdaq en de Transport index al eerder signalen hebben gegeven. In vergelijking met de Amerikaanse indices blijft onze eigen AEX overigens nog prima op niveau.

Het is goed mogelijk dat we nog één opleving van de markt krijgen, waarbij de S&P weer tot rond 1450 stijgt en de AEX wellicht zelfs nog een keer nipt boven de vorige toppen uitbreekt. Ik verwacht echter dat op een bepaalt moment de dalende fase van de cycli de overhand krijgt en een dergelijke opleving een laatste stuiptrekking van de markt is voordat de grotere correctie kan beginnen.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).