AMSTERDAM –  Ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag noteert de AEX thans een punt of twee lager, nadat echter eerst een nieuwe hoogste koers rond 333 werd neergezet. Ondanks de uitbraak boven de 325 vind ik de markt op dit niveau niet echt koopwaardig.

Ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag noteert de AEX thans een punt of twee lager, nadat echter eerst een nieuwe hoogste koers rond 333 werd neergezet. Ondanks de uitbraak boven de 325 vind ik de markt op dit niveau niet echt koopwaardig.

Ik gaf afgelopen vrijdag aan dat zolang de AEX boven 319 noteert er niets aan de hand is en deze mening heb ik nog steeds. Maar er is voor mij een verschil of je een bestaande positie afdekt middels een stop onder 319 (waarbij ik ervan uitga dat deze positie dan met winst wordt gesloten) of dat ik op dit niveau een nieuwe positie open. Zeker, de markt is boven de weerstand rond 325 uitgebroken en dat is een positief signaal. Ik ben echter zelf een voorstander van ‘buying the dips’ in tegenstelling tot ‘buying the breakouts’. Diverse onderzoeken tonen duidelijk aan dat het veel interessanter is (vanuit het oogpunt van de verhouding van winst ten opzichte van risico) om op zwakte te kopen in plaats van op sterkte (dus bij een uitbraak boven vorige toppen). De voorwaarde is wel dat het kopen op zwakte gebeurt in een opwaartse trend.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de daggrafiek van de AEX ziet u de diverse cyclusbodems gemarkeerd. Een snelle visuele inspectie laat al zien dat het interessanter is rond deze niveaus te kopen dan telkens rond een vorige top, nadat deze net is doorbroken. Dit heeft te maken met de kenmerken van een trend. Een trend bestaat uit twee elementen, namelijk beweging en correctie. De beweging is de zuivere fase van de trend. In een opwaartse trend is dit dus de stijgingsfase ofwel opwaartse impulsgolf. Dit zijn meestal ‘zuivere’ koersbars. Zuiver betekent in deze context dat zij elkaar amper overlappen. De beweging zorgt voor de winst van degene die een longpositie heeft. De beweging wordt echter altijd weer afgewisseld door de correctie. Bij een correctie in een opwaartse trend valt de koers weer voor een deel van de voorafgaande stijging terug. Deze correctie verloopt nogal ‘onzuiver’. De koersbars overlappen elkaar en we zien veel koersbars die elkaar wat betreft richting afwisselen. Dus de ene dag een hogere slotkoers en de volgende dag weer een lagere slotkoers. Het is zeer lastig handelen in een correctie omdat signalen niet betrouwbaar zijn en feitelijk willen we deze fase zoveel mogelijk vermijden.

De bewegingsfase is dus de meest interessante, maar duurt ook het kortst. Correcties duren qua tijd beduidend langer. Terwijl een trend dus bijvoorbeeld opwaarts verloopt, bevindt deze zich wel de langste tijd in een correctiefase. De echte koerswinst wordt slechts in een kort tijdbestek gevormd. Welnu, het ligt voor de hand dat als de koers vanaf een bodem oploopt tot een vorige top, we dan al een flink stuk van de beweging hebben gehad. De koers breekt dan nog vaak uit tot boven de vorige top (zo ontstaat het patroon van hogere bodems en toppen), maar al snel wordt deze bewegingsfase weer afgewisseld door de correctiefase. Iemand die dus pas op een uitbraak koopt heeft dus al een aardig stuk van de beweging gemist en loopt dus een grotere kans vrij snel in de correctiefase terecht te komen.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

In de weekgrafiek van de AEX (grafiek 2), maar vooral in de weekgrafiek van de Nasdaq (grafiek3) is duidelijk te zien dat de beweging al een heel eind is voortgeschreden.

Grafiek 3: Weekgrafiek van de Nasdaq future met indicatoren

Met andere woorden, de kans op een inzettende correctie, waarbij een deel van de voorafgaande koerswinst wordt ingeleverd of de koers enkele weken lang in een zijwaartse bandbreedte beweegt (correctie in tijd) wordt steeds groter. Het is dus niet interessant om de markt nu nog na te jaren, ook al zit er wellicht nog een procent of zo opwaarts potentieel in.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).