Er beginnen duidelijke haarscheuren te ontstaan in de opwaartse koersontwikkeling van de beurzen. In Japan zagen we al eerder het begin van een forse correctie, nu zijn ook de Europese beurzen aan de beurs. De AEX daalde in ruim tien dagen met meer dan acht procent, om gisteren weer iets te herstellen.

Terug bij af

Per saldo zijn we terug bij af. Het positieve rendement dat in vijf maanden werd opgebouwd, werd in twee handelsweken teniet gedaan. Ik ben al maanden aan het waarschuwen dat beleggers er goed aan doen om bij elke stijging minder risico te nemen, dus posities af te bouwen of stops dichterbij te trekken en zeker geen nieuwe posities in te nemen. Bij de een of andere reactie merk je dat dit tegen het zere been aanschoppen is, want de AEX zou toch nog even direct naar de 400 doorstomen.

De enige beurs die nog niet flink is gecorrigeerd is die van de Verenigde Staten. Dat is logisch, omdat alleen daar er nog sprake is van ietwat economische groei. In Europa zitten me midden in een zeer diepe crisis en de kunstmatig lage rente, die nu gestaag aan het oplopen is, vormt een serieuze bedreiging voor elke vorm van herstel. De economie is zo broos dat een rentestijging ernstige gevolgen zal hebben en deze mogelijkheid lijken de financiële markten nu mede te verdisconteren in de koersen.

Verbaal geweld

Officials van de Fed proberen met man en macht de markten ervan te overtuigen dat de markten vooral niet moeten overdrijven als zij zich zorgen maken over hoe de Fed zich terugtrekt uit het grootschalige opkoopprogramma van schuldpapier ($85 mrd per maand). Het is pappen en nathouden, want als de lawine van verkooporders eenmaal op gang komt, dan is er geen houden aan. Iedereen kijkt naar dezelfde deur naar buiten en wil zo snel mogelijk het gebouw verlaten, terwijl dat nog niets eens in brand staat. Maar de mogelijkheid dat het kan is al voldoende voor paniek.

Toename van volatiliteit

Topvorming op financiële markten kan lang duren, omdat er altijd beleggers zijn die elke terugvak benutten om te kopen. Op een bepaald moment echter zie je dat deze groep steeds kleiner wordt en de herstelbewegingen derhalve korter duren. Daarnaast neemt de volatiliteit toe en dat is iets dat we nu waarnemen. Markten dalen fors en herstellen fors, kortom onzekerheid en een strijd tussen kopers en verkopers.

Grafiek 1:  AEX-index op weekbasis

In de weekgrafiek van de AEX zien we dat de weerstand rond 375 te sterk was en de markt nu de steun rond 340 heeft opgezocht. Deze steun is erg belangrijk. Ik verwacht dat een daling hieronder tot duidelijk meer verkooporders zal leiden. Op de korte termijn lijkt de markt evenwel wat te ver naar beneden doorgeschoten en kan dus even herstellen, waarbij ik niet verwacht dat er nog een nieuwe hogere top gezet zal worden.

Grafiek 2: Dow Jones index op kwartaalbasis

Mijn scenario voor de langere termijn blijft daardoor evenwel onveranderd. Ik blijf uitgaan van een forse correctie. In grafiek 2 ziet u de Dow Jones index op kwartaalbasis. We zijn met het 17e kwartaal bezig van de huidige (vierjaars) cyclus. Met andere woorden, conform de cyclus zou de markt moeten toppen en afdalen naar een vierjaars cyclusbodem, van waaruit dan een nieuwe stijging van twee jaar of langer kan inzetten.

De Dow zal als laatste index breken, daar ben ik van overtuigd. Het is dus zaak om nu eerst naar de zwakkere beurzen te kijken en die in elk geval te mijden en eventueel op gezette tijden een shortpositie in te nemen (mits er een signaal komt). Wie nog per se in aandelen wil blijven beleggen, is dus voorlopig nog het beste bediend met de Dow fondsen, maar ook daar verwacht ik geen uitbundige opwaartse potentie meer.

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).