AMSTERDAM –  Toch nog op de valreep een kleine eindejaarsrally? Heel veel stelt het nog niet voor, maar wellicht dat komende week met lage omzetten nog iets meer in petto heeft.

Ik ging er in mijn marktcommentaar van vorige week vanuit dat de dagcyclus nog niet geheel afgemaakt was en we geheel in lijn met de laatste en meest ‘bearish’ fase ervan nog iets verder konden dalen in koers. Mijn referentieniveau daarbij lag rond 285. Welnu, de AEX bereikte maandag nog een wat lager niveau rond 291 en dat was dan meteen de dagcyclusbodem.

Grafiek 1: Daggrafiek van de AEX-index met indicatoren

 

Per saldo was de vorige dagcyclus dus niet eens zo negatief, omdat de koers minder dan de helft van de eerdere koersstijging vanaf de daarvoor liggende cyclusbodem corrigeerde. Het was ook een hele nette correctie, die zeker niet op grote verkooporders wees.

Zoals u weet is mijn voorkeurscenario nog steeds redelijk negatief. Dit scenario is gebaseerd op de dalende trend op weekbasis en het feit dat we reeds in de tweede helft van de weekcyclus zitten, waarbij het lijkt dat de top al gezet is. Dit betekent dat de komende dagcycli per saldo negatief uitvallen (top links van het midden) en de AEX dan nog eens de 250 of lager opzoekt. Ik zit echter ook nog steeds met de maandcyclus in de maag. Die heeft wellicht eind september een bodem gezet, maar daar is nog geen overtuigend bewijs voor. Deze huidige weekcyclus kan dus nog in de laatste fase van de oude maandcyclus passen en voldoet daar vooralsnog aan wat betreft de kenmerken (vroege top). Echter, indien de koers nu toch in de komende twee weken boven de weerstandzone 309-318 uitbreekt, dan krijgt deze weekcyclus hele andere kenmerken.

Grafiek 2: Weekgrafiek van de AEX-index met indicatoren

 

Ik probeer aan de hand van de cyclusmethode dus tot een eenduidig scenario te komen, maar de signalen zijn niet eenduidig en dan is het verstandig even een week of twee af te wachten totdat de markt wat meer informatie geeft. We zitten nu in de 13e week van de weekcyclus en als mijn voorkeurscenario geldig blijft, dan mag de AEX niet boven de zone 309-318 uitbreken. Gebeurt dat wel, dan vervalt dit scenario en moet ik omschakelen naar een meer positief koersbeeld. Aangezien ik nu geen positie heb is dat geen probleem. Ik gaf al in eerdere marktcommentaren aan geen problemen te hebben met het aanpassen van een visie als blijkt dat die door de markt achterhaald is. Het is pas dom om vast te houden aan een scenario als blijkt dat de markt voldoende signalen geeft dat het echt de andere kant op gaat.

Als we nog eens naar de daggrafiek kijken (grafiek 1) dan zal u opvallen dat ik enkele nummers heb toegevoegd. Lezers van mijn blog weten al dat ik altijd kijk naar zogenaamde geschakelde 1-2-3 patronen. In de grafiek ziet u de grote ‘1’,’2’ en ‘3’. Dit zijn de grote draaipunten. De ‘1’ is de belangrijke bodem, de ‘2’ is de top tot nu toe en de ‘3’ is de belangrijke hogere bodem eind november. Vanaf deze bodem zien we een kleiner 1-2-3 patroon, gemarkeerd met de kleinere getallen. We zien dus feitelijk een geschakeld 1-2-3 patroon dat deel uitmaakt van een groter 1-2-3 patroon. Het idee hierachter is dat een eventuele uitbraak boven de kleine ‘2’ (koerstop rond 309) voor voldoende opwaarts momentum zorgt dat ook de grote ‘2’ (koerstop rond 318) wordt doorbroken. Dat zal dan weer nieuwe kopers aantrekken met als gevolg dat de AEX dan snel richting 325 opstoomt.

Voor mij is de te volgen strategie dan duidelijk. Bij een uitbraak boven 309 neem ik een eerste longpositie in, waarbij ik dan rond 300 de stop loss leg. Immers, indien de AEX na een uitbraak boven 309 meteen weer onder 300 daalt, dan mag een dergelijke uitbraak als mislukt worden beschouwd. Boven 318 bouw ik posities dan verder uit, aangezien mijn negatief scenario dan definitief achterhaald is.

Ik voeg hier duidelijk aan toe dat dit een beschrijving is wat ik zelf ga doen en dus geen advies om het op te volgen. Waar het mij vooral om gaat is dat u de beweegreden achter dit scenario begrijpt.

Volgende vrijdag nog een laatste marktcommentaar van dit jaar. Tot die tijd wens ik u allen alvast hele fijne kerstdagen.

Michael Ahrens houdt zich bezig met onafhankelijk beleggingsresearch en het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).