Goede morgen traders,

Buiten zijn het donkere dagen. Rond vier uur ’s middags moet het licht alweer aan, anders wordt het te donker. Op de beurs echter schijnt de zon nog volop. Hoe lang nog vraagt zich menig trader af. De een schrijft prominent dat de beurzen nog 40 procent hoger kunnen, de ander verkondigt de ene na de andere crash.

Feit is, de beurzen bewegen in cycli, dus alles wat stijgt zal ook een keer dalen. Ik kan het bij deze diepe wijsheid laten, maar voeg daar meteen aan toe dat het probleem met cycli is dat deze niet constant zijn. Dus een vierjarige cyclus is helaas niet altijd exact vier jaar lang. Soms is het een korte, zeg net aan vier jaar, soms een lange, bijna zes jaar. Kortom, er kan makkelijk ruim een jaar of langer tussen zitten. Probleem nummer twee is dat een top niet netjes in het midden valt. Soms (in een dalende trend) zien we al heel kort na de cyclusbodem een top, gevolgd door een lange periode van dalende koersen. Soms wederom, zien we dat de top heel erg laat wordt gezet, gevolgd door een korte en soms heftige correctie. In mijn handelsmethodiek heb ik diverse instrumenten om met deze onzekerheid om te gaan, maar het probleem is dat bij langere cycli de onzekerheidsmarge en het aantal gebeurtenissen gewoon te groot resp. te klein is om daar concreet op te traden. Derhalve moeten we daar met scenario’s en aannames werken, die we dan middels kortere time frames proberen te bevestigen.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

Laten we naar de maandchart van de Dax future kijken. Een gemiddelde vierjaarscyclus bestaat uit rond 19 kwartalen. Dat komt neer op een gemiddelde lengte van rond 4.75 jaren. Of, anders gezegd, 57 maanden en dat zijn weer drie cycli van 19 maanden. Thans zitten we echter al op de 57e maand. We hebben dus al drie cycli afgerond en deze vierjarige cyclus wordt dus langer dan gemiddeld. Dat kan, geen probleem. Het probleem ontstaat nu een beetje omdat de Dax en andere beurzen thans op nieuwe topniveaus noteren. Er is dus niet echt tijd om nog heel lang te dalen. Stel, we gaan eens uit van vier cycli van elk 19 maanden, dan komt deze cyclus uit op 76 maanden of 6.33 jaren. Dat is erg lang. Niet geheel onmogelijk, maar niet waarschijnlijk. Wat ik zelf vaker zie is dat de laatste cyclus vertekend kan zijn als er sprake is van een cyclusbodem aan een grotere orde. We zagen dat ook bij de vorige vierjaarsbodem in 2009. De maandcyclus ervoor duurde maar 12 maanden. Als we nu eens 12 maanden erop plakken, dan zou er over een jaar de bodem staan en hebben we een cyclus gehad van 5.75 jaar.

Een ander probleem dat we nu hebben als we naar de maandchart kijken, is dat ik niet goed kan zien waar de vorige cyclusbodem lag. In de Amerikaanse S&P lijkt deze eind 2012 te zijn gezet, maar ook daar zagen we feitelijk geen correctie, dus geen bodem, en geen indicatoren die een cyclusbodem aangaven. Als je rommel er instopt, komt er ook rommel uit, zodat de indicatoren ons hier wat in de steek laten. Ik heb met de verticale lijnen maar een aanname gemaakt.

Wel interessant is dat we met Fibo projecties op een koersbandbreedte uitkomen van 9277-9311. Ik pak dan de grote stijging van begin 2009 tot de top in mei 2011, geprojecteerd vanaf de bodem in september 2011. Als tweede pak ik de stijging vanaf mei 2011 tot de top van maart 2012, geprojecteerd vanaf de bodem in juni 2012. Uiteraard moeten we kijken of de koers daar werkelijk weerstand ondervind. Wat dat betreft zitten we nu in een interessante fase, omdat deze ‘range’ nu is bereikt.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart zien we ook al niet zo heel veel zaken die erop wijzen dat we een top gezet hebben. Beter gezegd, we zien nog helemaal niets. Als enige ‘negatieve’ zou je kunnen stellen dat de huidige weekcyclus al tegen zijn houdbaarheidsdatum aanzit en de kans op topvorming groot is. Zowel RSI als Double Stochastic laten dat zien. We moeten echter toch tenminste een negatieve bar hebben voordat we iets met shorts kunnen doen. Anders gokken we maar en hebben we geen betrouwbare referentieniveaus, die we als stop kunnen gebruiken.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Tenslotte nog de dagchart. Hier zien we ook twee Fibo projecties, waarbij ik op een bandbreedte van 9340-9357 uitkom. Er liggen rond dat niveaus dus wel wat Fibo’s en we moeten middels intraday charts kijken of deze niveaus standhouden. Bijvoorbeeld, als we zien dat er ‘failed breakouts’ zijn. Daar kunnen snelle en alerte traders met shorts en korte stops op inspelen. Voor minder snelle traders is dit ‘gewoon’ een saaie, opwaartse trend. Prachtig voor long swing trades en een ramp voor traders, die zich niet kunnen beheersen en elke keer maar weer de top willen raden. Zolang we hier boven 8950 blijven, is er niet veel aan de hand.

Conclusie: Het cyclische beeld laat zien dat het erg onwaarschijnlijk is dat we nog een jaar of zo doorstijgen. Qua telling bevinden we ons in de ‘kritieke zone’. Het ontbreekt aan duidelijke draaipunten in de markt, waardoor we thans lastig kunnen tellen. Feit is echter, we hebben een top nodig om er een te zien. Met andere woorden, er zal een (forse) correctie komen en deze correctie biedt ons genoeg kansen voor flinke winsten aan de shortkant. De markt daalt echter maar heel zelden direct vanaf de top. Er zullen dus signalen komen, dalingen, gevolgd door minder grote stijgingen, waar we iets mee kunnen. Hier moeten we gewoon op wachten en dan ook een beetje hopen dat het deze keer wel doorzet.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2945, eerste weerstand 3100, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8960, tweede steun 8870, eerste weerstand 9300, tweede weerstand 9350;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 142.50 tweede weerstand 144.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).